Güvenli Sürüş Teknikleri

Güvenli Sürüş Teknikleri ve Inspection’ ın tüm çalışanlarının uyması gereken kurallar

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre Türkiye’ de 2015 yılında 1 milyon 300 bin trafik kazası gerçekleşmiş ve 7500 kişi hayatını kaybetmiştir. Trafik kazalarında ölen kişilerin %40,7’si sürücü, %35,3’ü yolcu, %24’ü ise yayadır.

Kazaya neden olan kusurlar içinde sürücü kusurları %89,3 ile ilk sıradadır.

Bazı meslek grupları doğası gereği yüksek risk altındadır otobüs ve kamyon şoförleri, teslimat personeli ve bakım personeli gibi çalışanlar çalışma sürelerinin büyük bir çoğunluğunu yollarda geçirmektedir.
Fakat her çalışan bir noktada risk altındadır. Toplantılara gitmek, bir müşteriyi ziyaret etmek veya bir çalışma yerine gitmek gibi.

İster inspectorlere temin edilen araçlar olsun veya işimizle ilgili faaliyetler için kendi kullandığımız araçlar olsun Inspection olarak kuruluşumuzdaki çalışanlar için güvenli sürüşe dikkat etmemiz önemli ve önceliklidir.

Yapılan çalışmalar, bir sürücü güvenlik programının uygulanmasının maliyetinin, motorlu taşıt kazalarının maliyetinden çok daha düşük olduğunu göstermiştir dolayısıyla iş yerinde güvenli sürüş için aşağıda belirtilen 5 konu çok önemlidir:

1. Dikkat Dağınıklığı Kontrolü

ABD’de her gün, dikkat dağınıklığı sebebiyle şoförlerin karıştığı bildirilen kazalarda yaklaşık 9 kişi ölmektedir ve 1,000’den fazla kişi yaralanmaktadır.

Bu sürüş sırasında dikkatinizi sürüşten uzaklaştıran başka bir etkinlik sebebiyle olabilir ve motorlu taşıt kaza olasılığını arttırabilir.

90 km hızla seyrederken mesaj yazmak ya da okumak için gözünüzü yoldan 5 saniye ayırmak bir futbol sahasından fazla mesafeyi katetmek demektir.

Cep telefonları ve diğer taşınabilir teknolojik aygıtlar genellikle suçlu olarak görülebilir fakat biz teknolojiyi bu sorunu çözmek için de kullanabiliriz. Dikkat dağıtmayı önlemek için bir çok uygulama bulunmaktadır; bazıları metinleri sizin için okurken bazıları metinleri ve çağrıları hareket halindeyken engellemektedir. Nitekim Apple’ın yeni piyasaya süreceği telefonlarda sürüş sırasında dikkat dağınıklığını önlemek için çözümler olacağı otoriteler tarafından da konuşulmaktadır.

2. Sürüş Sürelerini Sınırlamak

Inspection olarak uluslararası bu düzenlemelere uyulmasını sağlamak için ve hiçbir çalışanımızın günlük veya haftalık sürüş saati limitlerini aşmaması için azami özen göstermekteyiz ve personel sağlığı bizim birinci önceliğimizdir.

Yine ABD’de sürücülerin saatlik sürüş limitlerini gösteren ve düzenleyen çalışmalar yapılmaktadır. Avrupa Birliği, ticari sürücüler için sürüş saatlerine benzer sınırlamalar getirmiştir.

3. Uygun Araçlar ve Sürücülerin Seçimi

Çalışanlarımızın kullandıkları araçlar üstlendikleri göreve uygun olmalıdır. Bu araçların sürücüleri bu araçları çalıştırmak için doğru şekilde eğitilmeli ve lisanslanmalıdır. Filomuz için yetkin sürücüler görevlendirmek / kiralamak için biraz ekstra para ödemek zorunda kalabiliriz ancak bu ekstra masrafların getirisi her zaman buna değecektir.

4. Lojistik Yönetimi

Doğru planlanmış bir lojistik yönetimi ile gerçek dışı teslimat çizelgeleri oluşturmadan son teslim tarihleri karşılanabilir. Bu sayede sürücüler gereksiz riskler almadan ve hız sınırlarına bağlı kalarak işlerini yerine getirirler.

Daha verimli bir iş ve daha fazla güvenlik için yüksek kaliteli tedarik zinciri / lojistik yönetimine yatırım yapmak gerekir.

5. Telekonferans ve Toplu Ulaşımın Teşvik Edilmesi

Çalışanlarımızın araçlarda yolda geçirdiği zamanı sınırlandırarak hem maliyeti düşürüp hem de kaza risklerini minimize edebiliriz.

Bu sebeple mümkün oldukça toplu taşımacılığın (tren, otobüs, uçak gibi) kullanımını teşvik etmekteyiz. Ayrıca uçakla ulaşılacak noktalara araçla gitmemeyi tercih ediyoruz.

Yüz yüze toplantılar organize etmek yerine telekonferans yapmayı tercih ediyoruz ve çalışanlarımızı bu yönde teşvik ediyoruz.

Inspection tüm operasyonlarının güvenliği ve güvenilirliğini birincil öncelik haline getirmiştir. Amacımız kazaları önlemek, çalışanlarımız dahil tüm insanlığa zarar vermemek ve çevreyi koruyarak tabiata zarar vermemektir.

İşimizi sürekli geliştirmeye devam etmek için en iyi uygulamalar, uluslararası kurallar ve standartlarla çalışıyoruz.

HSQE Policy



Get A Quote